Kleur bekennen

Kleur bekennen

  • Jomulder
  • 16/10/2017
  • Blog
  • Reacties uitgeschakeld voor Kleur bekennen

Een mooie print of mooi drukwerk begint met een goed ontwerp. Een goed ontwerp begint met een

opmaak-, ontwerp- of fotoprogramma. Enkele van deze programma’s zijn Adobe Indesign, Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Als je een van deze programma’s gebruikt, dan kun je je ontwerp maken in verschillende kleursystemen (o.a. RGB en CMYK). Welke kun je het beste gebruiken voor print of drukwerk.

Kleur
RGB vs CMYK

RGB-kleursysteem
Alles op een beeldscherm of smartphone wordt weergegeven in RGB (red, green, blue) kleuren. Het scherm is standaard zwart. Hier wordt dan rood, blauw of groen licht aan toegevoegd. Als het licht van de drie kleuren op maximaal staat krijg je wit.

 

RGB-kleuren worden als volgt weergegeven:
Wit: (R)255 (B)255 (G)255 of #FFFFFF
Zwart: (R)0 (B)0 (G)0 of #000000
Blauw: (R)0 (B)119 (G)192 of #0077c0
Oranje: (R)243 (B)112 (G)33 of #f37021

CMYK-kleursysteem
CMYK (cyan, magenta, yellow, key (black)) werkt andersom. Je begint met een wit vel. Door daar kleuren inkt op te leggen neem je het reflecterende licht weg. Als je 100% cyaan, magenta en geel op het papier legt, krijg je donkerbruin. Om zwart te kunnen printen/drukken is de vierde ‘kleur’ zwart aan het systeem toegevoegd. De kleur van het vel papier en de samenstelling is ook bepalend voor de uiteindelijke kleuren. Op krantenpapier zien de kleuren er anders uit dan op glossypapier, ook als je dezelfde hoeveelheid inkt gebruikt. Alle printers en drukpersen werken met het CMYK-kleursysteem.

 

CMYK-kleuren worden als volgt weergegeven
Wit (papierkleur): C=0 M=0 Y=0 K=0
Zwart: C=0 M=0 Y=0 K=100
Blauw: C=100 M=45 Y=0 K=0
Oranje: C=0 M=70 Y=100 K=0

 

RGB omzetten naar CMYK
Als een bestand is gemaakt in het RGB kleursysteem, wordt deze altijd omgezet in CMYK kleuren om deze te kunnen printen/drukken. Omdat het kleurbereik van RGB groter is dan het kleurbereik van CMYK kan het voorkomen dat de kleuren afwijken. Dit zie je vooral heel goed bij felgroen, feloranje en bij de fluorkleuren. In het CMYK kleursysteem worden deze kleuren fletser.

Wat kun je het beste doen?
Het beste is om een goed programma te gebruiken (Adobe Indesign, Adobe Illustrator of Adobe Photoshop). Maak je ontwerp in de CMYK kleuren zo heb je op het scherm al een goed idee hoe het er uitziet zodra je het print of laat drukken. Als je een effen vlak gebruikt, kun je deze het beste uitzoeken op een fullcolor kleurenwaaier. Doordat het beeldscherm niet geprofileerd en gekalibreerd is op de printer/drukpers, kunnen er nog steeds kleine kleurafwijkingen zijn. Als je je beeldscherm bijvoorbeeld donkerder zet dan zien de kleuren er weer heel anders uit.

 

Wat kun je beter niet doen?
Tekstverwerkers (MS Word of Pages), spreadsheetprogramma (MS Excel) en beeldschermpresentatie programma (MS Powerpoint) maken alleen gebruik van het RGB kleursysteem. Zodra deze bestanden naar de printer of drukpers gestuurd worden, dan zet de printer of de drukpers deze om naar CMYK waardes. Het is dan altijd afwachten hoe de uiteindelijke kleuren worden.

 

Heb jij een vraag aan Johan?
Johan heeft een grote passie voor mooi printwerk. Hij zit al 30 jaar in het grafische vak en kent bijna alle ins en outs. Heb je een vraag over printwerk, drukwerk of het opmaken van je documenten, hij helpt je graag op weg. Stel je grafische vraag via e-mail wageningen@copypoint.nl

Tot ziens bij Copypoint,
Johan Mulder