Eigen energie opwekken

Eigen energie opwekken

  • Jomulder
  • 09/08/2023
  • Nieuws
  • Reacties uitgeschakeld voor Eigen energie opwekken

Copypoint streeft er niet alleen naar om milieubewuste keuzes te maken op het gebied van materiaal en productie. Ook voor het bedrijfspand zijn duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo is de voorgevel vervangen, de pui geïsoleerd, dubbelglas geplaatst en vijftig stuks zonnepanelen op het dak gelegd. Eigenaren van het vastgoed Antonio en Johan Mulder: “Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering”.
Antonio: “Op een van onze panden, waar Copypoint gevestigd is, hebben we de platte daken volgelegd met zonnepanelen. Goed voor zo’n 16000 kWh. De ‘gratis’ energie die nu wordt geleverd, kan Copypoint overdag voor een belangrijk deel meteen gebruiken. Waarom hebben we dit niet eerder gedaan, vragen we ons nu al af?”
Net als veel andere ondernemers, zoekt Antonio naar manieren om zijn pand te verduurzamen. Belangrijk voor het milieu, maar ook voor de eigen energierekening. Naast de zonnepanelen op ons dak, is de voorgevel vervangen en goed geïsoleerd en alle lampen in het pand vervangen door ledverlichting.

Een betrouwbare partij
De belangrijkste vraag voor Antonio en Johan om te starten met zonnepanelen was het vinden van een betrouwbare partij. “Je krijgt veel informatie, leest reviews van anderen, maar ook lees je soms negatieve verhalen. En bij wie leg je dan deze opdracht neer? Je spreekt andere ondernemers, vraagt naar hun ervaringen. Maar ook wil je het liefst een bedrijf in je eigen regio. Via de website www.solvari.nl hebben wij drie offertes van PV-bedrijven ontvangen. Wij hebben daaruit gekozen voor een PV-monteur uit Veenendaal, de eigenaar komt zelf ter plaatse eerst kijken of het dak geschikt is, hoe de kabels straks gaan lopen en of de meterkast nog aangepast moet worden. Geen aanbetaling klinkt ook prettig en geeft ook een vertrouwd gevoel. Na ondertekening van de offerte was het wachten, zoals afgesproken zes weken. Daarna zouden ze komen installeren. Twee dagen heeft de installatie van drie verschillende daken geduurd. Aan het einde van de tweede dag werd de installatie werkend afgeleverd.

Waarom niet eerder gedaan?
Het is een grote uitgave en wij hadden een mooie KWh-uur prijs. Maar op 31 december 2023 stopt ook voor ons het langdurig contract bij de energieleverancier. Omdat de prijzen daarna veel hoger gaan worden, is dit eerlijk gezegd wel de prikkel die tot dit besluit heeft geleid. En we rijden ook een elektrische auto, heerlijk om niet meer naar de benzinepomp te hoeven.

Of onze energierekening nu lager is?
Jazeker, de 50 zonnepanelen die in mei in gebruik zijn genomen, hebben in 6 maanden tijd nu ruim 13.000 kWh terug geleverd. Hopelijk hebben we volgend jaar ook een goed voorjaar en kunnen we de 16.000 kWh aantikken.

Zouden jullie andere ondernemers aanraden hierin te investeren?
Wij zijn tevreden dat we het hebben gedaan, het is een besparing op onze energienota. Je kunt je investering afschrijven in 20 jaar tijd. En eenmaal geïnvesteerd is het ook zeker een fijne gedachte dat je 16.000 KWh ‘gratis energie’ opwekt. Dus ja, waarom zou je niet in zonnepanelen investeren? Goed voor je portemonnee en de natuur.

Kijk voor meer informatie op https://wageningenduurzaam.nl/wageningenwerktduurzaam/voorbeelden/copypoint-eigen-energie-opwekken/